Rambla Cafe

Barcelona Gaudí városa

A várossal egybefonódott Gaudí neve, akinek egyedülálló, zseniális épületei napjainkban is emberek százezreit vonzzák.

Összetéveszthetetlen, gyakran organikus építészetként jellemzett stílusa mór és gótikus elemeket is felhasznál, ezt ötvözi sajátos módon mesebeli megoldásokkal. Gombakalapra emlékeztető tetők, arcot formázó ablakkeretek, összetört cserépből és csempéből kirakott színes mozaikok, melyek egy varázslatos elme hihetetlen alkotásai. Barcelona világhírű jelképe a még továbbra is csak épülő Sagrada Familia - Szent Család Templom is az ő alkotása.
A katalán modernizmus egyik jelképe a Güell park
Eusebi Güell bankár álma egy városi oázis volt amely eredetileg magánrezidenciának készült. Güell vett egy földet Carmel Hill lejtőjén és megbízta Gaudít, hogy tervezzen ide egy ingatlant amelyen hatvan ház helyezkedik majd el, mind külön kerttel. Csak a park és két ház készült el. Káprázatos ez a hely. A világörökség részeként az UNESCO védelme alatt áll.
A hegyoldal szépségét Gaúdi úgy őrizte meg, hogy három kanyargós viaduktot épített, hogy az utak a természetes kontúrokat kövessék. A parkban narancsfák, erdei fenyők, szentjánoskenyérfák, olajfák és vadkörtefák élnek. Rózsaszín mandulavirágok és vadzsálya illata szál a széllel nyáron, tavasszal pedig kakukkfű és rozmaring illatosítja a levegőt.
Végtelen itt az elképesztő építészeti megoldások sora.
Talán az egyik legismertebb jelkép a park bejáratát védő szivárványszínű, mozaikokkal kirakott sárkány. Feltétlen el kell ide látogatni, hogy minden szépet megcsodáljunk, majd miután minden növényt megszagoltunk csak üldögéljünk kicsit a „hullámpadokon”. Egy folyamatos kőpad ez, tele csodás mozaikokkal. Grácia egyik kedvenc találkozóhelye, ahol a rajztanuló diákok a mozaikokat vázolják és ahol a helyiek egyszerűen csak piknikeznek, vagy olvasnak.