Rambla Cafe

Tudtad mit jelent a kis béka a Sibaritas keveréken?

A békapecsét mára a fenntarthatóság nemzetközi szimbólumává vált. Az Esőerdő Szövetség pecsétje elősegíti az emberek és a természet kollektív fellépését. Felerősíti és megerősíti a felelős döntések jótékony hatásait, a farmoktól és az erdőktől a szupermarketig. A pecsét lehetővé teszi olyan termékek felismerését és kiválasztását, amelyek hozzájárulnak az emberek és a bolygó jobb jövőjéhez.

S ami mögötte van...

Amikor a vásárló meglátja a kis békapecsétünket egy terméken, valószínűleg tisztában van azzal, hogy ez valami pozitívumot jelent. De valaha is szeretett volna többet megtudni arról, mi áll a pecsét mögött - és pontosan arról, hogy a Rainforest Alliance tanúsítvánnyal ellátott termék megválasztása hogyan segíti az embereket és a természetet harmóniában boldogulni? 

Az esőerdő szövetség tanúsítási programja, a pecsét azt jelenti, hogy a tanúsított terméket vagy összetevőt olyan módszerekkel állították elő, amelyek támogatják a fenntarthatóság három pillérét: társadalmi, gazdasági és környezeti. Független, harmadik féltől származó auditorok - amelyek kritikusak a tanúsítási programok integritása szempontjából - a minősítés odaítélése vagy megújítása előtt értékelik a gazdálkodókat mindhárom terület követelményeivel szemben. Adatalapú tanúsítási programjaik hangsúlyozzák a folyamatos fejlesztés iránti elkötelezettséget, a fenntarthatósági képzést és a gazdálkodók egyértelmű előnyeit.


Szabványaik a következő témákra összpontosítanak:

Erdők:

Az erdők ökológiai erőművek, kritikusak a Föld minden élőlényének túlélése szempontjából. Képzési és tanúsítási programjaik elősegítik az álló erdők védelmének gyakorlatait, megakadályozva a termőföld erdőkbe történő terjeszkedését; a fák, a talaj és a vízi utak egészségének elősegítése; és az őshonos erdők védelme érdekében.

Éghajlat 

A még lábon álló erdők erőteljes, természetes klíma megoldást jelentenek. A Rainforest Allianze tanúsítási programjai elősegítik a felelősségteljes földgazdálkodási módszereket, amelyek növelik a szén-dioxid-tárolást, ugyanakkor elkerülik az erdőirtást, amely az üvegházhatású gázok kibocsátását táplálja. Mezőgazdasági képzési és tanúsítási programjaik beépített, klímavédelem kérdésre specializált  gyakorlatok segítik a gazdálkodókat az ellenálló képesség kialakításában az aszályokkal, az áradással és az erózióval szemben.

Emberi jogok: 

A tanúsítás elősegíti a vidéki emberek jogait. Bár egyetlen tanúsítási program sem garantálhatja az emberi jogok megsértésének elkerülését, standard és biztosítási rendszereik robusztus stratégiát kínálnak a gyermekmunka, a kényszermunka, a rossz munkakörülmények, az alacsony bérek, a nemek közötti egyenlőtlenség és az őslakos földjogok megsértésének értékelésére és kezelésére. Független tanulmányok azt mutatják, hogy a tanúsított gazdaságokban dolgozó munkavállalók esélyei jobbak a jobb munkakörülmények, az egyéni védőfelszerelések és a munkavédelem terén.

Megélhetés: 

Az Esőerdők Szövetségének megközelítése azon a megértésen alapul, hogy az ökoszisztéma egészsége és a vidéki közösségek gazdasági stabilitása kölcsönösen függ egymástól. A kistermelők és az erdei közösségek fenntartható megélhetési lehetőségeinek javítása a leghatékonyabb módja annak, hogy a vidéki embereket kiszabadítsák a szegénységből, és a tanúsítás bebizonyosodott, hogy mérhető pénzügyi előnyökkel jár a gazdák és az erdei közösségek számára szerte a világon.

Miért a béka?

A békákat a tudósok bioindikátoroknak nevezik - vagyis a békák egészséges populációja egészséges környezetet jelez (ez fordítva is igaz). Az Esőerdő Szövetség több mint harminc évvel ezelőtt a vörös szemű levelibékát választotta kabalájának, mivel ez a ragyogó szemű kétéltű általában megtalálható a neotropikusokban (Közép- és Dél-Amerikát magába foglaló zoogeográfiai vagy növényföldrajzi régió, beleértve Mexikó trópusi déli részét és a Karib-térséget),ahol alapítóik először a trópusi esőerdők védelmében kezdtek dolgozni. Azóta a békapecsét a fenntarthatóság nemzetközi szimbólumává vált.

Milyen fenntartahtósági szabványokat reprezentál a kis béka?

Mezőgazdasági termékek: 

A Rainforest Alliance pecsét azt jelenti, hogy a terméket vagy meghatározott összetevőt a Rainforest Alliance Fenntartható Mezőgazdasági Szabvány és / vagy az UTZ Magatartási Kódexe szerint tanúsított gazdaságokban termesztették. 

A gyógynövények és fűszerek tekintetében elismerik az Union for Ethical Biotrade (UEBT) szabványt, a Rainforest Alliance Fenntartható Mezőgazdasági Szabvány további követelményeivel kombinálva.

Erdészeti termékek: 

Az erdészeti termékeknél, például a papír- és kartoncsomagolásokon a pecsét azt jelenti, hogy a termék vagy csomag olyan erdőkből származik, amelyeket a Forest Stewardship Council® szabványa szerint tanúsítottak, amelynek alapító tagja a Rainforest Alliance. És hogy a pecsétet alkalmazó vállalkozás tagja az Erdei Szövetségesek Kezdeményezésének.

Turisztikai vállalkozások: 

Az olyan idegenforgalmi vállalkozások, mint a szállodák és az utazásszervezők is használhatják kis zöld békát, amikor elnyerik a Globális Fenntartható Turisztikai Tanács által elismert Preferred by Nature (korábban NEPCon) Fenntartható turizmus szabványának megfelelő minősítést. 

Látogassanak el a Zöld a szervezet zöld vakáció oldalára, ahol a Rainforest Alliance által tanúsított turisztikai vállalkozásokat találhatnak.


Milyen mértékben tekinthető tanusítottnak a béka jelet  hordozó termék? 

https://www.rainforest-alliance.org/faqs/what-percentage-of-certified-ingredient-does-a-product-with-the-seal-contain 

Mi a tömegmérleg?

https://www.rainforest-alliance.org/faqs/what-is-mass-balance-sourcing

Érdemes többet megtudni a minősítést hordozó termékek tanúsított összetevőinek százalékos arányáról és a "tömegmérlegről" - és ami a legfontosabb: arról, hogy ez a rendszer hogyan segíti a vállalatokat, a gazdálkodókat és a fogyasztókat a fenntarthatóság felé vezető úton.